Gímszarvas (Cervus elaphus)

Magyarország dél-dunántúli területein található a világ legjobb szarvasállománya. Mi sem bizonyítja jobban ezt a tényt, mint hogy a legutóbbi 9 világrekordból 5-öt Magyarországon lőttek. Egy szerencsés amerikai vadász nálunk ejtette el 17,40 kg feletti álombikáját. Az itteni területek mindig is kiemelkedő állománnyal büszkélkedhettek. A Körös folyó medrében egy 8-10.000 éves szarvasagancsot találtak, melyet az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállításon ezüstéremmel tűntettek ki. A legtöbb szarvas a Dunától nyugatra él, a legjobbak a Balaton és a horvát határ között, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében. Itt már szeptember első napjaiban elkezdődik a bőgés. A koronás bikák agancsának súlya 10 kg fölötti. Itt az a vadász, aki szabadidejéből egy hetet vadászattal tölt, meglőheti kapitális bikáját. Ha a vadászat védőszentjei is kegyesek hozzá, a vadászszerencse garantált. A bőgési időszakban azonban nem csupán 10 kg fölötti szarvas lőhető. A Bakonyban, vagy a Pilisben a szarvasok valamivel kisebbek. Ezeken a területeken a bőgés szeptember közepén kezdődik, kellemes, szép élmény itt leteríteni egy 6-8 kg-os, idős bikát. Ha mégsem lenne lehetősége a bőgési időszakban vadászni, úgy novembertől januárig lőhetőek bikáink, magaslesről, cserkeléssel, terepjáróról vagy lovas kocsiról. Nincs olyan kívánság, melyet a megfelelő terület és az optimális idő kiválasztásával ne tudnánk teljesíteni.

 

I. Délnyugat-Dunántúl A világ egyik legjobb gímszarvas élőhelye. Úgy az állomány minősége, mind létszáma alapján kiemelkedő területek. Trófeanagyság: az átlagos trófeák 7-8 kg, a kapitálisak 12 kg trófeasúlyúak.

II. Észak-Dunántúl Általában jó, egyes területeken kiváló a gímszarvas állomány. Az átlagos trófeák dombvidéken 6-7 kg, a hegyekben 5-6 kg, a kapitális trófeák dombvidéken 10 kg, a hegyvidéken 8 kg trófeasúlyúak.

III. Északi-középhegység Mennyiségében jó, minőségében közepes gímállomány. Az átlagos trófeák 5-6 kg, a kapitálisak 7 kg trófeasúlyúak.