Őz (Capreolus capreolus)

Őzállományunkat mintegy 250.000 darabra becsülik. Joggal mondhatjuk tehát, hogy az őz a legelterjedtebb vadunk, mindenhol vadászható.
A legjobb vadászterületek a Tisza és a Körös mentén húzódnak, Szolnok és Békés megyékben, ám az őzállomány csaknem az egész Alföldön nagyon jó.
A Dunától nyugatra nagyon sok, valamivel gyengébb agancsú őzbak él. Időnként azonban itt is lőhető 500 gramm feletti öreg bak. A hagyomány szerint az őzbakvadászat április 15-én kezdődik, mikor a bakok már letisztították agancsukat, de még kiemelkednek az alacsony aljnövényzetből.
Május elejéig több ezer őzet hoznak terítékre, ekkor derül ki, hogyan fejlődött az őzállomány minősége.
Az őzhívás nálunk július közepén kezdődik és mintegy 2-3 héten keresztül tart. Felejthetetlen élmény a síp hangjára beugró őzbak. A máskor oly óvatos, titokzatos bak is felel a szerelem csalogató szavára – a vadászok nagy örömére. Ebben az időszakban előbújik a csak nagyon ritkán látott bak is. Mindig vannak olyan vadászok, akik nyári szabadságukat összekötik az őzbakvadászattal, megfűszerezve azt egy kis gabonaföldön vagy tarlón tartott disznóvadászattal. Amit csak szeretne a kedves vendég: legyen az kapitális trófea, selejtbak, nyugodt pihenés; mi megtaláljuk ehhez az Önnek megfelelő területet!

I. Dunántúli területek Közepes minőségű, megfelelő létszámú őzállomány. Átlagos trófeák: 230-250 g Kapitális trófeák: 350-400 g

II. Bakony hegység Hegyvidéki, erdei őzállomány. Átlagos trófeák: 220-240 g Kapitális trófeák: 320-350 g

III. Északi-középhegység Hegyvidéki, erdei őzállomány. Átlagos trófeák: 220-260 g Kapitális trófeák: 350-380 g

IV. Alföldi őzállomány Kiváló minőségű és megfelelő létszámú őzpopuláció. Átlagos trófeák: 350-400 g Kapitális trófeák: 450-500 g

V. Tisza menti őzállomány Világszínvonalú őzállomány. Átlagos trófeák: 360-420 g Kapitális: 550-650 g