Vaddisznó (Sus scrofa)

A vaddisznó a magyar erdők legelterjedtebb és legkedveltebb állata. Egész évben vadászható, csak a kocák nem lőhetőek a malacok önállósodásáig. A vaddisznó lőhető magaslesről és cserkeléssel.
Talán a legszebb élmény a frissen esett porhóban a disznó csapáját követve becserkészni a finom hólepellel betakart vadat. Talán kevésbé ismert, ám nagyon izgalmas a gabonaföldön tartott júniusi vaddisznóvadászat is. Jó széllel és tapasztalt vezetővel akár 3-4 méterre is be lehet cserkészni a kondát, s ízlésüknek megfelelő kan vagy malac közül választani. Kis társasággal (4-5 fő) nagyon kedvelt a terelő vadászat. A kis létszámú, de hozzáértő személyzet gondoskodik a konda vagy a szarvasrudli megfelelő hajtásáról.
A vadászok választásuk szerint szabadon lőhetnek disznót vagy szarvasünőt. A vaddisznó vadászatában a csúcspont a jól megszervezett hajtóvadászat. Nincs szebb látvány a vadászkutyák által az erdőben hajtott vaddisznónál – éppen a puskacső előtt.
A disznóskertekben 100-120 darabot is lehet lőni naponta. Ezeket a kertben élő disznókat az erdőben fogják be, s éppolyan vadak, mint erdőben élő fajtársaik. A disznóvadászat ilyen széles palettáját látva a vadásznak igazán nehéz lehet a választás.

I. Dunántúli területek

II. Északi-középhegység

III. Pilis hegység

IV. Bükk hegység

V. Balaton-felvidék